Ekspresy dla gastronomii - Znakomita kawa

profesjonalne ekspresy do kawy

Oczywiście kawa włoska nie ma sobie

Czy w dzisiejszym świecie ktokolwiek z nas potrafi sobie wyobrazić rozpoczęcie dnia bez filiżanki ciemnego, pobudzającego napoju? Kawa to podstawa naszego funkcjonowania. Wspaniały, głęboki aromat, aksamitny smak, nut

Dodane: 27-01-2020 02:24
Ekspresy dla gastronomii - Znakomita kawa profesjonalne ekspresy do kawy
ka goryczy przełamana odrobiną odtłuszczonego mleczka to coś, na co czekamy od chwili wstania z łóżka. Oczywiście kawa włoska nie ma sobie równych i najlepiej byłoby spożywać właśnie taką kawkę codziennie, niestety nie każdy z nas może sobie na to pozwolić.
Coraz częściej natomiast można spotkać w zwykłych polskich domach ekspresy do kawy. Kiedyś na polskim stole królowała zwykła sypana kawa, później coraz częściej zaczęto rozsmakowywać się w kawie instant. Od kilku lat natomiast ogromną popularnością cieszy się naturalna kawa z ekspresu, zamieniona w latte czy cappuccino. Okazuje się, że nawet najprostsze ekspresy do kawy potrafią wyczarować w naszej kuchni kawę niczym z włoskiej kawiarenki.
Jak więc możemy wyobrazić sobie w tej chwili idealny poranek? Wstajemy o dowolnej porze nie wybudzani przez ostry dźwięk budzika, nastawiamy ekspres na ulubioną kawę, szykujemy smaczne i lekkie śniadanie i delektujemy się nim na balkonie w towarzystwie ukochanej osoby.


Warto o tym pamiętać dla własnego

Na całym świecie kawa jest bardzo dobrze znanym napojem. Chętnie podajemy ją naszym gościom. Część osób woli pić kawę z dużych kubków, a inni z filiżanek. Wyjątkowo dobrze smakuje kawa podana w uprzednio podgrzanej filiżance.

Niektóre osoby przywiązują dużą wagę do porannego rytuału związanego z piciem kawy. To ich sposób na udany dzień, który powoli się zaczyna. osoby, którym na co dzień towarzyszy pośpiech, również nie rezygnują z kawy. Warto pamiętać, aby nie pić jej w nadmiernych ilościach. Mogłaby wypłukać magnez i inne ważne pierwiastki z naszego organizmu. Warto o tym pamiętać dla własnego dobra i każdy dzień zaczynać od szklanki wody, a nie od kawy. Kawa włoska jest bardzo pyszna i wie o tym każdy, kto jej spróbował. Obecnie coraz częściej kawa jest podawana z ekspresu ciśnieniowego. Kiedy wybieramy się do kawiarni, najprawdopodobniej właśnie zostanie ona przygotowana w ekspresie. Ekspresy do kawy mogą wydawać nam się drogie, ale warto szukać tych ciśnieniowych, które charakteryzują się wysoką efektywnością. Trzeba je regularnie czyścić, ale są raczej niezawodne, zwłaszcza jeśli postawimy na dobrą markę.


Nadają się do większości branż poza

Dzięki wykorzystaniu dobrej jakości ekspresu można parzyć w wygodny sposób różne rodzaje kawy. Ekspresy do kawy są często spotykane w lokalach gastronomicznych, przy czym im lepszy lokal, tym urządzenie ma więcej funkcji i lepiej sobie radzi z zaspokajaniem wysublimowanych gustów. Mniej skomplikowane technicznie ekspresy również mogą parzyć dobrą kawę, jednak jest mniejszy wybór, jeśli chodzi o jej rodzaje. Nadają się do większości branż poza gastronomią.

Nowoczesne ekspresy coraz częściej podobają się największym smakoszom kawy - do niedawna istniał pogląd, że żadna maszyna nie zaparzy tego napoju doskonale. Teraz może się to zmienić. Świetna jakość parzenia, jaką charakteryzują się wysokiej klasy modele, sprawia, że stworzona w ten sposób kawa ma idealny smak i aromat.

Z uwagi na rosnącą jakość można jak najbardziej rozważać zakup ekspresu, myśląc o przydatnym prezencie dla bliskich. Gorąca kawa włoska lub amerykańska zaserwowana rano lub przy podwieczorku zapewni miłe wrażenia. Ekspres ułatwia osobom niedoświadczonym przygotowanie smakowitego napoju, przyspiesza cały proces i umożliwia polubienie kawy tym, którzy do tej pory obawiali się tajników parzenia.


Jak uzyskać najlepszy smak kawy?

Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie, a co za tym idzie dostępna jest w wielu rodzajach. Dodatkowo istnieją różnorodne metody palenia ziaren, a także parzenia kawy.

Najlepszą kawą jaka jest dostępna na rynku to kawa włoska. Jej niepowtarzalny smak i aromat, idealna intensywność oraz łatwość parzenia są największymi zaletami. Nadaje się do przygotowywania zarówno bezpośrednio zalewana wrzątkiem w szklance, przygotowaniu w metodach alternatywnych (np. Aeropress czy Chemex), a także w tradycyjnych ekspresach. Dzięki wielu produktom na rynku ekspresy do kawy są łatwo dostępne i w różnych przedziałach cenowych.

Najłatwiejszą metodą, którą przygotowujemy kawę jest ta z ekspresu. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy, zaparzyć w ekspresie, po czym uzupełnić np mlekiem lub dodać przyprawy. Ciekawym rozwiązaniem na upalne dni jest zaparzenie kawy, ostudzenie po czym dodanie do niej kostek lodu, mleka oraz soków orzeźwiających. Natomiast, gdy do bezpośrednio zaparzonej dodamy gorące mleko i syrop oraz przyprawy (kardamon, cynamon), otrzymamy kawę otulającą aromatem i rozgrzewającą na chłodne dni.


To że niektóre są tańsze wcale

Nieodłącznym elementem poranka każdego z nas jest kawa. Nie wyobrażamy sobie bez niej początku dnia. Pobudza, pozwala nam szybciej zacząć dzień, a przede wszystkim dobrze smakuje.

Pić ją możemy na wiele sposobów, tak samo jak przyrządzać. Jednym ze sposobów są ekspresy do kawy. Jest ich mnóstwo, od tych na gotowe kapsułki, po te zaawansowane na ziarna. A czy wiecie, że kawa włoska, to espresso? Oryginalny kraj tej kawy to właśnie Włochy. Jest ono dodatkowo bazą do wielu innych rodzajów tego wspaniałego napoju. Ciekawostką jest to, że wspomniane espresso w kraju Michała Anioła potrafi być bardzo tanie w kawiarniach, często za mniej niż jeden euro! Będzie mocne, gorzkie i pyszne, czyli takie jakie powinno być.

Klasyczne ekspresy na ziarna posłużą nam właśnie do espresso. Z ziaren stworzą pyszną esencję kawy. Ich ceny potrafią się bardzo mocno wahać. Możemy znaleźć taki za 500 zł, ale nawet i taki za kilkanaście tysięcy złotych. Te z górnej półki cenowej to będą jednak produkty dla firmy. Bardzo wytrzymałe, takie, które poradzą sobie z bardzo częstym i mocnym używaniem. To, że niektóre są tańsze, wcale nie oznacza, że nie powinniśmy się nimi zainteresować. Kawa z ekspresu lepiej smakuje, a jej przygotowanie pochłania mniej czasu.



© 2019 http://znakomita-kawa.pddm.com.pl/